GTIP kodu Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Uluslararası geçerliliği olan rakamlardan oluşmuş bir tarife sistemidir. Ticaretin gelişmesi ile sınırların şeffaflaşması her ürünün kimliklendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. GTIP kodu, ticarete konu olan canlı, cansız her bir ürünü temsil eder. Bizim ülkemizde GTIP kodu Gümrük Tarife Cetveli’ndeki 12’li koda verilen isimdir. Bu yazımızda GTIP kodu nedir ve ne işe yarar sorularınıza yanıt vereceğiz.
Tarife cetvelleri, bütün dünyada temellerini Armonize Sistem’den almaktadır. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Küresel anlamda Armonize Sistem’le ilgili düzenlemeler Dünya Gümrük örgütü tarafından yapılmaktadır. Türkiye ayağında ise sorumlu kurumumuz T.C. Ticaret Bakanlığı’dır. Peki, GTIP kodu nedir ve ne işe yarar?
GTIP Kodu Nedir ve Ne İşe Yarar?
GTIP kodu dünya üzerinde ticarete konu olabilecek canlı, cansız varlıklar için bir kimlik işlemidir. GTIP kodunun ilk altı hanesi tüm dünyada aynıdır. Yedinci ve sekizinci haneler ise Avrupa Birliği tarafından kullanılan sayılardır. Dokuz ve onuncu rakamlar farklı vergi uygulamaları sebebiyle açılan pozisyonları göstermektedir. Son olarak on bir ve on ikinci rakamları da asıl sorgulama yapılan ve istenilen ilgili ürünün GTIP kodunu göstermektedir.
GTIP Kodu Hangi Bilgilerden Oluşur?
Özetle kod aşağıdaki bilgilerden oluşur:
- İlk 4 rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,
- İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
- 7-8’inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
- 9-10’uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
- 11-12’inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTIP) kodlarını
GTIP Kodu Sorgulama
Peki, GTIP kodu sorgulama nasıl yapılır? GTIP kodu T.C. Ticaret Bakanlığı’nın sitesinde mevcut olan arama barından yapılmaktadır. Ürünlerin içeriklerine göre ürün ismi aynı olsa bile karşımıza başka GTIP kodları çıkar. GTIP kodu İngilizce literatürde HS Code, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
GTIP kodu gümrük işlemlerinde ürünlerin sorunsuz bir şekilde taşınması ithalat, ihracat ve birçok gümrük işleminin yapılmasını sağlayan ürün kimlikleridir. Dünya üzerinde genel kabul gören altı hanesi ürünün ülkeden ülkeye fark etmediği için ticaret için avantaj sağlamaktadır.
GTIP kodu nasıl öğrenilir, sorusunun yanıtı T.C. Ticaret Bakanlığı’nın arama sitesinde sağlanmaktadır. Kelime ile arama yaptığımızda eşlenen GTIP kodları karşımıza çıkmaktadır.
Denizyolu FCL, denizyolu LCL, havayolu ve demiryolu taşımacılığı ile e-ticaret lojistiği hizmetlerimiz ile ilgili daha fazla bilgi almak için Shipeedy.com‘u ziyaret etmeyi unutmayın.