Amazon FBA, özellikle de e-ticaret ile ilgilenenlerin son yıllarda sıklıkla karşılaştığı bir konu. Eğer siz de Amazon FBA nedir, nasıl yapılır, ücretleri nelerdir ve Amazon deposuna ürün gönderimi nasıl yapılır gibi konuları merak ediyorsanız, aklınızdaki tüm soruların cevabını yazımızın geri kalanında bulabilirsiniz.
İçindekiler
- Amazon FBA (Amazon Lojistik) Nedir?
- Amazon’da Ürün Satmak İçin FBA Gerekli mi?
- FBA (Fulfillment by Amazon) Avantajları
- Amazon FBA Nasıl Yapılır?
- Amazon FBA Ücretleri Nedir?
- Amazon FBA Satıcı Sorumlulukları
- Ürünler Amazon’a Nasıl Gönderilir?
- E-Ticaret Lojistiğinde Shipeedy Kalitesi ve Güvencesiyle Tanışın!
- E-Ticaret Yüklerinizi Dünyanın Her Yerine Shipeedy ile Gönderin
Amazon FBA (Amazon Lojistik) Nedir?
Önce fulfillment kavramından kısaca bahsedelim. Dilimizde bir işin yapılması, bir şartın sağlanması, memnuniyet benzeri anlamları olan bu kelime, e-ticaret dilinde kabaca ürünlerin müşteriye ulaştırılması sürecinin tüm aşamalarını -ürünlerin depoya taşınmasından müşteriye kargolanmasına kadar- kapsayan bir terim olarak kullanılmaktadır. Günümüzde pek çok kuruluş, satıcıların işlerini kolaylaştırmak için fulfillment hizmetleri sunmaktadır. FBA’nın açılımı da “Fulfillment by Amazon”dur. Peki, Amazon FBA nedir? Fulfillment by Amazon ya da Türkiye’deki resmi -ama pek kullanılmayan- ismiyle Amazon Lojistik, e-ticaret devinin internetten ürün satmak isteyen birey ve kuruluşlara, ürünlerinin depolanması ve alıcılara gönderilmesi süreçlerinde yardımcı olmak amacıyla verdiği hizmetlerin tamamını ifade eder. Amazon’un “You sell it, we ship it” yani “Siz satın, biz gönderelim” diyerek sunduğu, 2006 yılından beri aktif olan Amazon Lojistik sayesinde, e-ticaret ile işlerini büyütmek isteyen işletmeler, sattıkları ürünlerin depolanması, paketlenmesi, müşteriye gönderilmesi, iade alınması gibi süreçlerde dünyanın en büyük e-ticaret organizasyonunun desteğini arkalarına alarak operasyonlarını önemli ölçüde kolaylaştırmış ve hızlandırmış olurlar. Amazon FBA nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, Amazon’da ürün satmaya başlamak için bilmeniz gereken diğer konuları inceleyelim.
Amazon’da Ürün Satmak İçin FBA Gerekli mi?
Hayır. Amazon’da satış yapmak için FBA üyesi olmak gibi bir zorunluluk olmadığı belirtilmelidir. Amazon FBA, yalnızca Amazon’da ürün satan satıcıların lojistik süreçlerini kolaylaştırmak için tercih edebilecekleri ek bir hizmettir. Tabii, Amazon dışından verilecek ürün siparişleri için de FBA hizmetinden yararlanmak mümkün değildir.
FBA (Fulfillment by Amazon) Avantajları
FBA hizmetlerini kullanmanın, satıcılara sunduğu avantajlar arasından öne çıkanlar, şu şekilde sıralanabilir:
- Daha kolay, daha hızlı ve güvenli lojistik yönetimi: Bu süreçlerin alanında dünyanın en büyük şirketi tarafından yönetilmesi, özellikle de tecrübeli olmayan işletmelerin işini kolaylaştıracak, diğer operasyonlara ve işleri büyütmeye odaklanmalarına yardımcı olacaktır
- Amazon Prime etiketi ile hızlı kargo (Amazon’un resmi rakamlarına göre, bu etiket işletmelere %26,5 artış sağlamaktadır.)
- Amazon’un güvenilir müşteri hizmetleri ve iade yönetim sürecinden faydalanma imkânı: Ürün satın alan müşteriler, bu sayede 7/24 telefon ve e-posta desteği alabilmektedir
- Daha düşük maliyetler: FBA’da, satıcılardan yalnızca kullandıkları depolama alanı ve gönderilen siparişlerin sabit lojistik ücretleri için ödeme alınır. Bu da işletmelere maliyet avantajı sağlar
Amazon FBA Nasıl Yapılır?
Amazon’da satış yapmak için bir hesap oluşturan satıcıların, Amazon FBA’ya da otomatik olarak ücretsiz kayıtları yapılır. (Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu aşamada FBA kullanmak gibi bir zorunluluk yoktur.) Satıcıların FBA hizmetlerinden faydalanmaya ve lojistik süreçlerini Amazon’a teslim etmeye karar vermesi halinde ise, ürünlerini aşağıdaki temel adımları izleyerek Amazon’un lojistik merkezine göndermeleri gerekmektedir.
- Amazon FBA envanteri oluşturma
- Amazon anlaşmalı lojistik merkezine sevkiyat oluşturma
- Ürünlerin anlaşmalı Amazon lojistik merkezine gönderilecek şekilde hazırlanması
- Ürünlerin anlaşmalı Amazon lojistik merkezine gönderilmesi
Amazon deposuna ürün gönderimi yapmak isteyen işletmelerin, bu aşamalardan sonra ürünleri, Amazon depolarına ulaşmalarını takiben 48 – 72 saat içinde satışa açılır.
Amazon FBA Ücretleri Nedir?
Amazon FBA üyeleri, Amazon satıcı hesabı ve satışlardan alınacak komisyonlara ek olarak, standart ücretler ve ekstra/isteğe bağlı ücretler olarak iki gruba ayrılır. Standart ücretler lojistik ücreti ve depolama ücretidir. Lojistik ücreti, satışı yapılacak ürünlerin boyut ve ağırlıkları göz önüne alınarak birim başına hesaplanır, yani ürünün cinsine bağlıdır. Depolama ücreti ise ürünlerin depoda ne kadar yer kapladıklarına göre belirlenen, aylık olarak alınan bir ücrettir. Metreküp cinsinden hesaplanır. Bu standart ücretlere ek olarak, bir yıldan uzun süre depolanacak olan ürünler için uzun süreli depolama ücreti ve satış sürecini kolaylaştıracak hava kabarcıklı ambalajlama, etiketleme ve ürün kaldırma gibi işlemler için talep edilen ekstra ücretler de ortaya çıkabilir.
Amazon FBA Satıcı Sorumlulukları
Amazon, lojistik süreçleri yöneterek satıcıların işini bir hayli kolaylaştırsa da tabii ki satıcılara da belli başlı sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle, satıcılar sipariş takiplerini düzenli ve etkili şekilde yaptıklarından emin olmalı, yapılan satışların faturalarını satıcı paneli (Seller Central) üzerinden müşterilerine ulaştırmalıdırlar. Bunun dışında, satıcılar ürünlerinin Amazon’un anlaşmalı lojistik merkezlerindeki stok durumlarını kontrol edip gerektiğinde stok yenilemeli ve elbette fiyatlarını daima güncel tutmalıdırlar.
Ürünler Amazon’a Nasıl Gönderilir?
Yukarıda, FBA’dan faydalanmak isteyen işletmelerin ürünlerini Amazon’un anlaşmalı lojistik merkezlerine göndermeleri gerektiğini belirtmiştik. Satıcılar, ürünleri kendileri göndermek istiyorlarsa bunun için Amazon’un anlaşmalı lojistik merkezlerinden randevu almalıdırlar. Randevu alındıktan sonra, ürünlerini teslimat için belirtilen adrese götürebilecekleri gibi, süreci kolaylaştırmak ve daha etkili sonuçlar almak adına bir aracı firma ile de anlaşılabilir.
E-Ticaret Lojistiğinde Shipeedy Kalitesi ve Güvencesiyle Tanışın!
FBA hizmetini kullanmak istiyor ve ürünlerinizi Amazon’un ABD ve Avrupa’daki depolarına uygun, hızlı ve güvenli şekilde göndermek istiyorsanız, Shipeedy.com e-ticaret lojistiği hizmetlerinden yararlanabilirsiniz! Ürünlerinizin e-ticaret lojistiği ve taşımacılığı operasyonlarının organize edildiği bu hizmetimiz kapsamında teslimat randevu organizasyonu ve statü takibi gibi aşamaların yanı sıra ihtiyaç duymanız hâlinde paletleme ve palet etiketleme hizmetleri Shipeedy.com tarafından etkili bir şekilde yönetilirken, size yalnızca süreci takip etmek kalır!
Shipeedy, geniş hizmet ağı ile ürünlerinizi göndermek istediğiniz e-ticaret depolarına avantajlı fiyatlarla ve güvenle taşır!
E-Ticaret Yüklerinizi Dünyanın Her Yerine Shipeedy ile Gönderin
Shipeedy ile dünyanın her yerindeki Amazon, eBay, Etsy gibi fulfillment hizmeti veren e-ticaret firmalarının depolarına gönderilerinizi avantajlı fiyatlarla ve güvenle gönderin!
-
Amerika Birleşik Devletleri -
İngiltere -
Almanya
Amazon, eBay, Etsy gibi fulfillment hizmeti veren e-ticaret sitelerinin yurt dışındaki depolarına ürünlerinizi denizyolu veya havayolu ile göndermeniz için işletmenize en uygun çözümleri keşfetmek istiyorsanız, buraya tıklayarak hemen üye olabilir, yalnızca birkaç tıkla kolayca teklif alabilirsiniz.