Incoterms Nedir? Incoterms Açılımı ve Teslim Şekilleri

Total
0
Shares
Incoterms nedir, Incoterms açılımı, Incoterms 2020, Incoterms teslim şekilleri

Bu yazımızda “Incoterms nedir” sorusunu yanıtlayacağız. Incoterms, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından 1936 yılında oluşturulan ve ülkeler arasında gerçekleştirilecek tüm ticari işlemlerin teslim şekillerini düzenleyen standartlaştırma programı olarak ifade edilmektedir. Incoterms kavramının açılımı “International Commercial Terms” sözcükleridir. İlk önce 1936’da yayınlanmış Incoterms, zamanla uluslararası ticarette yaşanan değişikliklere bağlı olarak 1963, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000 ve 2010 yıllarında revize edilmiştir. Yayınlandığı yıllardan günümüze kadar artan ürün çeşitliliği ve çeşitli lojistik türlerine göre değişmeye devam eden Incoterms son yapılan değişikliklerle beraber 1 Ocak 2020 yılında yürürlüğe girmiştir.

“Incoterms nedir” sorusunun cevabının ardından şimdi de “Incoterms 2020 nedir?” sorusunu detaylandırmaya başlayalım. Incoterms teslim şekilleri, 4 ana başlık altında 11 teslim türü olarak kategorilendirilir. Bunlar:

  • E Grubu, Ex grubu demektir ve çıkışı ifade eder. Eşyanın çıkışını ilgilendiren teslim şekilleri E harfi ile başlar.
  • F Grubu teslim şekillerinde navlun ihracatçı tarafından değil, ithalatçı tarafından ödenir. Bu durumu ilgilendiren tüm teslim şekilleri F harfi ile başlar.
  • C Grubu teslim şekilleri, navlunun ihracatçı tarafından ödendiği bilgisini verir. Konu ile ilgili tüm teslim şekilleri C harfi ile başlamaktadır.
  • D Grubu şekilleri ile eşyanın varış noktası odak alınmış demektir. İlgili teslim şekilleri D harfi ile başlar. 

incoterms-nedir

Tüm taşıma modlarındaki Incoterms teslim şekilleri aşağıdaki gibidir;

  1. EXW (Ex Works) – İhracatçının İş Yerinde Teslim: İhracatçıyı en az zahmete sokan teslim şeklidir. İhracatçının deyim yerindeyse ürününü hazırlayıp kapısına (depo, fabrika) bırakması yeterlidir. Geri kalan süreç ithalatçıya aittir. İthalatçı eşyayı kapıdan alıp nakliye firmasına taşır. Gümrük işlemleriyle ilgilenilmesi tamamıyla ithalatçının sorumluluğundadır.
  2. FCA (Free Carrier) – Taşıyıcıya Teslim: İhracatçı ürününü taşıyıcı firma ile ortak belirlenmiş bir noktaya bırakmasıyla gerçekleşir. Alternatif olarak taşıyıcının antreposuna teslim etmesiyle de gerçekleşen bir teslim şeklidir. Ürün taşıyıcının eline geçene kadar asıl sorumlu ihracatçıdır.
  3. CPT (Carriage Paid to) – Taşıma Ücreti Ödenmiş Teslim: İhracatçı ürünün hazırlanmasından, navlun süreçleriyle ilgilenilmesinden sorumludur. Ürünün alıcı ülke gümrüğüne varışı sağlandığı an sorumluluk ithalatçıya geçer. İthalatçı gümrük işlemlerini halletmek ve deposuna boşaltımını yapmakla yükümlüdür.
  4. CIP (Carriage and Insurance Paid To) – Sigorta ve Taşıma Ödenmiş Teslim: Kullanım şekli CPT ile birebir aynıdır. Ek olarak, ürünün gümrüğe varışına kadar olan süreçte başına gelebilecek herhangi bir hususta sigorta karşılamasını ihracatçı üstlenir.
  5. DDP (Delivered Duty Paid) – Gümrük Vergileri Ödenmiş Teslim: EXW teslim şeklinin aksine ihracatçı ürünü hazırlayıp, nakliye ve her iki bölge için gümrük işlemlerini halletmekten sorumludur. İthalatçı bu durumda sadece ürünü gümrükten almaktan sorumludur.
  6. DAP (Delivered at Place) – Belirlenen Yerde Teslim: İhracatçı ticareti söz konusu ürünü yükleyip, ülkesindeki gümrük işlemlerini halleder. İthalatçı ile kararlaştırılan yere (antrepo, terminal, liman, ithalatçı deposu) ulaştırır. Akabinde boşaltmasını da ithalatçıya bırakır. Gümrük işlemleri ve oluşabilecek masraflar ithalatçıya aittir.
  7. DPU (Delivered at Place Unloaded) – Belirlenen Yerde Boşaltılmış Teslim: Yapılan iş DDP teslim şekli ile neredeyse aynıdır. Tek fark, alıcı ülke gümrüğünde ürünün boşaltılmasını ihracatçı üstlenir. İhracatçı ürünü ilgili depoya bizzat indirmekle yükümlüdür.

Yukarıda yer verdiğimiz teslim şekillerine ek olarak deniz ve iç sularda kullanılan Incoterms teslim şekilleri şunlardır;

  1. FAS (Free Alongside Ship) – Gemi Yanında Teslim: İhracatçı ürünün hazırlığını yapar, limana getirir ve geminin yanına bırakır. Gemiye yükleme yapmaz ve gümrük işlemlerini halleder. Böylelikle ürünün gemiye yüklenmesi, boşaltılması, nakliye ve sigorta bedeli ithalatçıya ait olmuş olur.
  2. FOB (Free on Board) – Gemi Bordasında Teslim: FAS teslim şekli ile işlemleri aynıdır. Tek fark gemi yanına bırakılan yükün FOB teslim şeklinde gemi üzerine konulması yönündedir. Geri kalan süreç FAS’ta olduğu gibi tekrarlanır.
  3. CFR (Cost and Freight) – Navlun Ödenmiş Teslim: CPT teslim şeklinde bahsetmiş olduğumuz süreç aynı şekilde geçerlidir. Yalnızca deniz yolu taşımasında kullanılan bir terim ve teslim şeklidir.
  4. CIF (Cost, Insurance, Freight) – Sigorta, Masraflar ve Navlun Ödenmiş Teslim: CFR şartları aynen geçerlidir. Tek fark ihracatçının deniz sigortası yaptırması yönündedir.

Incoterms terimleri dünya ticaretinde kabul görmüş düzenleyici kurallar grubudur. Sizler de yüklerinizin doğru taşıma modları ile harmanlanarak hızlı operasyonel süreçlerle gönderilmesini istiyorsanız Shipeedy.com’u ziyaret edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shipeedy.com E-Bültene Kayıt Olun

Lojistik taşımacılığından ihracata, işletmenizi büyütmenize yardımcı olacak ipuçlarını yakından takip etmek için şimdi topluluğumuza katılın.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir
HS GTIP Kod Nedir? GTIP Kod Sorgulama, Gümrük Tarife Cetveli

GTIP Kodu Nedir? GTIP Kodu Nasıl Alınır?

GTIP kodu Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Uluslararası geçerliliği olan rakamlardan oluşmuş bir tarife sistemidir. Ticaretin gelişmesi ile sınırların şeffaflaşması her ürünün kimliklendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. GTIP kodu, ticarete konu…
Daha Fazla

Konşimento Nedir? Konşimento Türleri Nelerdir?

Önceki yazılarımızda değindiğimiz “konşimento nedir?” sorusuna şimdi daha detaylıca bakalım. Sözlük anlamı taşınmak için gemiye teslim edilen mala karşılık verilen alındıdır. Konşimento, sözlük anlamıyla bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen…
Daha Fazla