KOBİ Tanımı Değişti – Yeni Kapsam Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Total
0
Shares

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik’te yapılan son değişiklikler ile, işletmelerin KOBİ tanımı ile ilgili sınıflandırmasında gerekli olan kriterler yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre, bundan sonra 250’den az işçi çalıştıran ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak sınıflandırılacak.

18 Mart 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan güncellemeler kapsamında meydana gelen değişikliklerin listesi:

  • Mikro işletmelerin (10’dan az işçi çalıştıran işletmeler) yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon liradan 5 milyon liraya yükseltildi.
  • 50’den az personel çalıştıran küçük işletmeler için limit, 25 milyon liradan 50 milyon liraya yükseltildi.
  • 250’den (KOBİ olarak tanımlanabilmek için üst sınır) az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit 125 milyon liradan 250 milyon liraya yükseltildi.

Daha Fazla İşletme KOSGEB Desteklerinden Yararlanabilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Türkiye ile birlikte işletmelerimiz de büyüyor. İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Buna bağlı olarak paydaşlarımızdan da KOBİ tanımındaki mali kriterlerin güncellenmesi yönünde talepler geldi.” dedi.

Bu değişiklikler ile KOBİ’lerin cari açığın azalmasına katkı sağlayacak verimli projeler üretmesinin önünün açılacağından da bahseden Varank, “Daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Günümüz koşullarına göre düzenlenen yeni KOBİ tanımı ile daha çok işletme KOSGEB desteklerinde olduğu gibi devletin diğer teşviklerinden de yararlanabilecek. Bu revizyon, tüm KOBİ’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” diye ifade etti.

Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göz atmak için, bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

KOBİ Sayıları Artıyor, İhracat Değeri Yükseliyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2021 verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren 3 milyon 427 bin 891 işletme var. Bunların içinde 3 milyon 419 bin 773 olan KOBİ sayısı, yukarıda bahsettiğimiz yeni düzenlemeler ile 3 milyon 421 bin 817’ye çıkmış oluyor.

Artan KOBİ sayılarıyla birlikte ihracat değerinin de daha hızlı bir artış göstereceği öngörülüyor. KOBİ’lerin 2013 yılında 57 milyar dolar olan ihracat değeri 2019 yılında 65 milyar dolara yükselmiş, bu işletmeler tarafından 2019 yılında yapılan ihracatın %46,1’i Avrupa ülkelerine, %36,5’sı Asya ülkelerine gerçekleştirilmişti. (İthalatın ise %42,9’u Avrupa ülkelerinden, %47’si Asya ülkelerinden yapılmıştı.)

Siz de ihracata nasıl başlayacağınızı öğrenmek, yurt dışına ihracatla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek ve işletmeniz için en uygun ve hızlı taşımacılık çözümlerimizden size özel fiyat teklifi almak için hemen Shipeedy.com‘a üye olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shipeedy.com E-Bültene Kayıt Olun

Lojistik taşımacılığından ihracata, işletmenizi büyütmenize yardımcı olacak ipuçlarını yakından takip etmek için şimdi topluluğumuza katılın.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir