Yurtdışına Yük ve Eşya Nakliye Süreçleri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Total
0
Shares
Yurtdışına Yük Gönderme Süreci ve Gerekli Belgeler

Yurtdışına birçok sebepten yük ve eşya göndermek isteyebiliriz. Taşınmak, ihracat yapmak gibi farklı sebeplerle yüklerimizi gönderebiliriz. Yükün cinsine ve gönderileceği ülkeye göre bazı şartları ve yükümlülükleri taşımamız gerekir. Yurtdışı nakliye süreci belirli prosedürlere göre uygulanan lojistik operasyonuyla başlar. Peki yurtdışına yük gönderme süreci nasıl işler?

Sanılanın aksine yurtdışına yük ve eşya göndermek o kadar zor değil. Uluslararası ticaretteki serbestleşme hareketi lojistik sektöründe de sınırları ortadan kaldırıyor. Nakliye sürecimizde yük ve eşya alımı yerel sınırlar içinde gerçekleştirilir. Daha sonraki aşamalar yükün ve eşyanın gönderileceği taşıma moduna göre değişiklik gösterir. Yurtdışı nakliye konusunda kararsızlık yaşıyorsanız Shipeedy.com ile sizin için en uygun taşıma modunu öğrenebilirsiniz.

Bundan sonraki adım yurtdışı nakliyede fiyatlandırma aşamasıdır. Fiyatlandırma opsiyonları her lojistik operasyon için farklılık gösterir. Yurtdışına yük gönderme sürecini yükün ağırlığı, cinsi, varış noktası, taşıyıcı firmanın uygulayacağı lojistik mühendisliği ve birçok parametre etkiler.

Konteyner Taşımacılığı

Bu adımlar tamamlandıktan sonra operasyon başlar. Gönderen ve taşıyıcı seçilen taşıma moduna göre aralarında taşıma sözleşmesi imzalar. Taşıma sözleşmelerinde gönderici, alıcı, taşıyan bilgileri, yükün detaylı bilgisi, hangi araçla taşınacağı, tarih ve karşılıklı imza gibi kalemler bulunur. Taşıma sözleşmelerinin türleri ise şunlardır:

  • Deniz Konşimentosu (Ocean Bill of Lading (B/L))
  • Demiryolu Taşıma Senedi ( Railway Bill (RWB))
  • Havayolu Taşıma Senedi ( Airway Bill (AWB))
  • Karayolu Taşıma Senedi ( Truck Bill of Lading (CMR))

Taşıma sözleşmeleri dışında farklı bürokratik belgeler de bulunur. Taşınacak ürünlerin faturaları bu belgelerden sadece biridir.

Yurtdışına nakliyesi planlanan yük ve eşyanın hangi taşıma moduyla gideceğinin belirlenmesi, gerekli belgelerin hazırlanmasından sonra geriye yük ve eşyanın gönderici tarafından alınıp nakliye aşamasına geçmesi kalır. Teslim edileceği noktaya varan yük ve eşyanın varış noktasındaki bürokratik adımlarının tamamlanmasının ardından yurtdışına yük ve eşya nakliye süreci sona erer.

Gelişmiş lojistik mühendisliği ve küreselleşen dünyanın şeffaflaşan sınırları sayesinde aslında yurtdışına yük ve eşya göndermek sanıldığından daha az karmaşıktır.

Yüklerinizi nasıl göndereceğiniz, hangi firmalar aracılığıyla teslimat yapacağınız, gönderilerinizi nasıl fiyatlandıracağınız gibi konularda Shipeedy.com size yardımcı olabilir. Yurtdışına teslimatla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız hemen Shipeedy.com’u ziyaret edin veya müşteri temsilcilerimizle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shipeedy.com E-Bültene Kayıt Olun

Lojistik taşımacılığından ihracata, işletmenizi büyütmenize yardımcı olacak ipuçlarını yakından takip etmek için şimdi topluluğumuza katılın.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir
HS GTIP Kod Nedir? GTIP Kod Sorgulama, Gümrük Tarife Cetveli

GTIP Kodu Nedir? GTIP Kodu Nasıl Alınır?

GTIP kodu Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Uluslararası geçerliliği olan rakamlardan oluşmuş bir tarife sistemidir. Ticaretin gelişmesi ile sınırların şeffaflaşması her ürünün kimliklendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. GTIP kodu, ticarete konu…
Daha Fazla

Konşimento Nedir? Konşimento Türleri Nelerdir?

Önceki yazılarımızda değindiğimiz “konşimento nedir?” sorusuna şimdi daha detaylıca bakalım. Sözlük anlamı taşınmak için gemiye teslim edilen mala karşılık verilen alındıdır. Konşimento, sözlük anlamıyla bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen…
Daha Fazla